זוגות נשואים אשר מעוניינים שבן הזוג שלהם שהוא אזרח של מדינה אחרת, יוכל גם הוא להיות אזרח ישראלי, צריכים לעבור כמה שלבים כדי שהוא יקבל אזרחות במהלך הליך מדורג לבני זוג.
בסיס החשיבה של משרד הפנים הישראלי
הקו המנחה את משרד הפנים הוא החשד שבני הזוג אינם באמת נשואים או אינם בני זוג בפועל וכל התהליך נועד לסייע לאדם הזר לקבל אזרחות ישראלית. זו הסיבה שמשרד הפנים מערים קשיים רבים לאורכו של התהליך אשר אורך כמה שנים.
תנאי סף לצורך התחלת התהליך לקבלת אזרחות ישראלית
משרד הפנים קבע כמה תנאים מקדימים שיש לעמוד בפניהם לפני תחילת כל שלב בתהליך:
- לוודא שמדובר במקרה אמיתי ולא במקרה פיקטיבי לאור רצונו של בן הזוג לקבל אישור לאפשרות של מגורי קבע בישראל.
- במהלך השיחות עם נציגי משרד הפנים בני הזוג יישאלו הרבה מאד שאלות והם מתבקשים לענות בכנות, להיות אמיתיים ולא לשקר על הזוגיות שלהם.
- עליהם להוכיח באמצעות מסמכים שונים ותמונות כי אכן הם בני זוג שחיים חיים משותפים בעלי בסיס איתן בישראל.
- המטרה היא לשכנע את נציגי משרד הפנים כי בן הזוג אכן מעוניין לבצע הליך מדורג לבני זוג והוא לא אדם שהוא סכנה ביטחונית לביטחון הציבור בישראל.
הליך קבלת אזרחות ישראלית
בשלב ראשון בן הזוג שהוא אינו ישראלי מקבל וויזה של מבקר מסוג ב – 2 אשר הוא יכול לקבל בארץ המוצא שלו והיא תקפה למשך כחודשיים.
בשלב השני הוא מקבל וויזת עבודה מסוג 1 B והתוקף שלה הוא למשך 10-6 חודשים. ויזה זו מאפשרת לו לעבוד בכל מקום עבודה בישראל.
בשלב השלישי הוא מקבל וויזת תושב ארעי א – 5 אשר תקפה למשך 12-8 חודשים שמאפשרת לו מגורים זמניים. בכל שנה אפשר להאריך אותה לשנה נוספת עד תום ארבע שנים. במעמד זה של הליך מדורג לבני זוג מקבל בן הזוג הטבות סוציאליות מביטוח לאומי ותעודת זהות ישראלית.
השלב האחרון מתרחש רק ארבע וחצי מתחילת התהליך, בן הזוג מגיש בקשה לאזרחות ישראלית.