ייעוץ ארגוני הינו תהליך מובנה שמטרתו לעזור לארגון לפעול ביעילות רבה יותר ולהצליח להשיג את כל יעדיו ולממש את כל הפוטנציאל שטמון בו. יועץ ארגוני מקצועי, שמתלווה לארגון או לעסק ידע לבחון בצורה ממוקדת ולהצביע על כל נקודות התורפה של הארגון ולהבין מה נדרש לשפר ומה חשוב לשמר. יועץ ארגוני תפקידו להביא את החברה לידי תוצאה הטובה ביותר באמצעות ניהול נכון של העובדים והמנהלים שנמצאים בארגון, ללוות כל מנהל ועובד בתהליך לשינוי וצמיחה ולסייע בניהול משבר, במידה וקיים בארגון. תפקידו של היועץ הארגוני הינו גם לחזק כישורי הסתגלות, להדריך כיצד להגיב לכל תרחיש חריג ולתת מענה מידי והולם לכל שינוי אותו יכתיב האקלים העסקי.
שלב הראשון – אבחון החברה
השלב הראשון כמו בכל תהליך הינו שלב האבחון, שלב שמאפשר להשיג תמונה רחבה על כלל התהליכים והתקשורת שיש בארגון, אבחון צוות העובדים, סוג הלקוחות, מבנה החלל ועוד. תהליך זה יאפשר ליועץ להבין עד כמה ניתן למצות את הפוטנציאל והמשאבים ובהתאם לזאת ידע לקבל כל החלטה לגבי כיווני פעולה שאותם נדרש יהיה לבצע.
מי זקוק לייעוץ ארגוני?
תהליך של ייעוץ ארגוני יהווה מענה לכל ארגון שמעוניין לקבל תמונת מצב מציאותית ומקצועית על כל מה שקיים אצלו בארגון כמו – על כל תהליך, ממשק, ניהול, העבודה של הצוות, אודות שביעות רצונם של העובדים, תקשורת פנים ארגונית, מבנה והגדרות תפקיד ועוד. תמונת המצב תספק בסיס חשוב שממנו ניתן רק להשתפר ולהשתנות בעזרת ליווי של יועץ ארגוני. כמו כן, יש ארגונים שיעזרו בייעוץ ארגוני כשאצלם קיים פער בין הביצועים לבין הפוטנציאל שלהם. ארגונים שלא מצליחים למנף את היכולות שלהם ונמצאים ברמת רווחיות נמוכה ביחס למה שהם רוצים, באי שביעות רצון של כלל הלקוחות, בהיקף מכירות מצומצם ועוד.
שלושה מודלים עיקריים
למטרת אבחון ולמידה של כלל הבעיות שנמצאות בארגון או בחברה, קיימים מגוון מודלים כשכל המודלים מתמקדים ב 3 מוקדים: המוקד הארגוני הפנימי, המוקד הארגוני החיצוני וקבוצות שיש להן זיקה לארגון והשפעה אל תפקודו. בסיום האבחון הארגוני וליקוט של כל ממצא יעשו הפעולות הבאות –
- כל המידע שנאסף יסודר לידי משוב בו יפורט כל מה שזקוק לשינוי.
- המשוב הזה יועבר למנכ"ל ולצוות הרלוונטי.
- לאחר עיון בו יתאספו כולם, יחד עם היועץ הארגוני, לדיון משותף וחיפוש אחרי פתרונות.
- בתום הדיון יועבר משוב לכל עובד כשהמטרה שהעובדים יביעו גם דעה ויספקו רעיונות לשינוי.
- הסכמה מגובשת על פתרונות ועל כל שינוי שנחוץ.
- גיבוש תכנית פעולה
- יישום הפעולות בשטח.
לסיכום
תהליך הייעוץ הארגוני יתמקד במרכיבים שונים בחברה/ בארגון:
- התאמה של המבנה הארגוני לכל הגדרת מטרותיו של הארגון.
- עיצוב דפוסי ההתנהלות הארגונית.
- התאמה של כל האופי הניהולי ליעדי הארגון.
- הדרכה ארגונית.
- גיבוש של כל הצוות.
- גיבוש מטרות ויעדים, אידיאל וערכים.
- הבנה של – מה זה תפקיד הניהולי.
- שדרוג הליכי תקשורת בין הצוותים והעובדים.
- הסתגלות במקרי משבר בארגון.