בין אם אתה בעל עסק ותיק או שרק התחלת לחשוב על פתיחת עסק, בין כל העומס של הדברים שיש לבצע, אינסוף מטלות ופגישות בניית תוכנית עסקית מרגישה לעתים קרובות כדבר שגוזל זמן ומיותר. אבל כמעט 70% מבעלי העסקים שהיו שם ועשו זאת ממליצים לכתוב תוכנית עסקית לפני שאתם פותחים עסק בכלל. לתוכנית עסקית יש תמורה עצומה להצלחת העסק!
החלטנו לבצע סקירה מקיפה בעמוד תוכנית עסקית באתר TMT consulting כדאי שתמצאו בקלות את כל מה שאתם צריכים כדי לכתוב תוכנית עסקית מוצלחת – ממש צעד אחר צעד, ולהפוך את הרעיון שלכם למציאות.
השלבים העיקריים לכתיבת תוכנית עסקית הם:
- צרו תקציר מנהלים
- תיאור החברה שלך
- מחקר שוק
- ביצעו ניתוח תחרותי
- תארו את המוצר או השירות שלך
- פיתחו אסטרטגיית שיווק ומכירות
- ערכו את הנתונים הפיננסיים של העסק שלכם
- תארו את הארגון ואת ההיררכיה
- מקורות מימון מבוקשים
מהי תוכנית עסקית?
תוכנית עסקית היא המצפן לצמיחה ולהתפתחות של כל עסק. בנוסף לכך בחיפוש אחר משקיעים יש לוודא שיש לכם תשובות על שאלות קריטיות:
- התאמת מוצר לשוק – האם ביצעתם מחקר שוק כדי לקבוע האם המוצר או השירות שאתם מספקים מבוקש מספיק.
- צוות יציב במקום – האם יש לכם צוות מקצועי שיכול לתמוך ביעדים החברה?
- תחזית מכירות – האם אתם יכולים להגדיל את נפח המכירות ללא גידול הוצאות הקבועות?
הערה: תוכנית עסקית בתבנית מסויימת נותנת למשקיעים כיוון של מה לצפות מהחברה ומהתחזית מכירות.
למה צריך תוכנית עסקית?
אתם חייבים לבנות תוכנית עסקית מכיוון שרוב קרנות ההון סיכון וכל המוסדות הבנקאיים לא ישקיעו בסטארט-אפ או בעסק קטן ללא תוכנית עסקית כתובה. לא רק שתוכנית עסקית תסייע לכם להתמקד ביעדי החברה, היא נותנת לגורמים חיצוניים ומשקיעים ביטחון בחברה שלכם.
כמה נתונים מעניינים על עסקים שבנו תוכנית עסקית:
- עסקים עם תוכנית עסקית צומחים ב-30% מהר יותר מאלה שאין להם!
- עסקים עם תוכניות עסקיות צומחים פי 2 ומסוגלים לקבל השקעות או הלוואות מאשר אלה שאין להם.
- ליזמים עם תוכנית עסקית יש סבירות גבוהה של 100% לצמוח מעבר לשלב הסטארט-אפ וסבירות גבוהה של 200% לצמוח משלב הרעיון לשלב של ממש עסק חדש.
מתי צריך לבנות תוכנית עסקית?
מומלץ לכתוב תוכנית עסקית בתחילת כל עסק או מיזם, אך ישנם סיבות וזמנים נוספים בהם אתם חייבים להתחיל ולבנות או לעדכן את התוכנית עסקית שלכם:
- כאשר אתכם מחפשים מקור מימון, השקעות או הלוואות.
- כאשר אתם מחפשים שותף או מייסד חדש
- כאשר אתם מחפשים לגייס או לשמר עובדים מובילים.
- כאשר העסק שלכם חווה צמיחה איטית וצריך שינוי.
מדריך לכתיבת תוכנית עסקית מנצחת
בעזרת המדריך שהכנו לכם תוכלו ללמוד כיצד לכתוב תוכנית עסקית מקצועית כתובה היטב שיכולה לעזור לכם להצליח להקים את העסק ולקבל למימון ולצמוח. כפי שכבר הזכרנו תוכנית עסקית היא הרבה יותר ממסמך, זה מדריך שיעזור לכם לכתוב ולהשיג את המטרות של העסק. תוכנית עסקית היא גם כלי ניהולי המאפשר לכם לנתח תוצאות, לקבל החלטות אסטרטגיות ולהראות כיצד העסק יפעל ויצמח בעתיד. כתיבת תוכנית עסקית יכולה רק לשפר את סיכויי ההצלחה שלכם – ולא להיפך.
כתיבת תוכנית עסקית לא חייבת להיות מסובכת וארוכה אתם לא צריכים להיות בעלי תואר עסקי או חשבונאי כדי לבנות תוכנית עסקית. המדריך הנ"ל יראה לכם כיצד לכתוב את התוכנית ללא כל מורכבות עד שתסיימו, תהיו מוכנים יותר להתחיל, לנהל ולהגדיל את העסק שלכם.
לפניכם מדריך המחולק ל 10 חלקים חשובים עם טיפים ודוגמאות – בהצלחה!
1. כתבו תקציר מנהלים
תקציר המנהלים מופיע ראשון בתוכנית עסקית, כתבו את תקציר המנהלים בחלק האחרון כדי שתוכלו לתמצת רעיונות חיוניים משאר הסעיפים האחרים. תקציר המנהלים מציג את כל המידע החיוני על העסק בשטח קצר יחסית. תקציר מנהלים הוא בדרך כלל עמוד אחד או פחות. זה מבט מלמעלה על הכל ומסכם את הסעיפים האחרים של התוכנית עסקית שלכם – זו סקירה כללית של העסק.
איך כותבים תקציר מנהלים?
תקציר מנהלים מתמקד במה שנקרא לעתים קרובות הצעת הערך או נקודת המכירה הייחודית – מוטו מורחב המכוון ללקוחות, משקיעים ועובדים. אתם יכולים לעקוב אחר פורמט פשוט של בעיה ופתרון, או מסגרת למלא את החסר:
- עבור [לקוחות יעד]
- מי לא מרוצה מ [פתרונות נוכחיים]
- [מוצר או שירות] שלנו פותר [בעיות מפתח של לקוחות]
- שלא כמו [מוצר מתחרה], יש לנו [תכונות מפתח מבדילות]
- המסגרת הזו לא נועדה להיות נוקשה, אלא לשמש כנקודת זינוק.
2. תיאור החברה שלכם
בתוך תוכנית עסקית, תיאור החברה שלכם מכיל 3 אלמנטים:
- הצהרת ייעוד
- היסטוריית החברה
- יעדי החברה
אלמנטים אלה מרחיבים את התמונה הכוללת בתוכנית עסקית שלכם, ומאפשרים למשקיעים לדעת את המטרה מאחורי החברה כך שהמטרות גם הן הגיוניות.
מהי הצהרת משימה?
הצהרת משימה היא הסיבה של העסק שלכם להתקיים. זה יותר ממה שאתם עושים או מהמוצר שאתם מוכרים, זה קשור למה שאתם עושים. הצהרות משימה אפקטיביות צריכות להיות:
- לעורר השראה אצל אחרים ולגרום להם להאמין בחזון שלכם
- לרגש ולרתק את הקוראים ולמשוך את העניין שלהם
לאורך כל חלק שתכתוב בתוכנית עסקית שלכם, פחות זה יותר. בשום מקום זה נכון יותר מהצהרת המשימה. חשבו מה מניע אתכם, מה הגורמים והחוויות שהובילו אתכם להקים את העסק, הבעיות שאתם פותרים, הנושאים החברתיים הרחבים יותר שאכפת לכם מהם ועוד.
טיפ חשוב: בדקו את הצהרת המשימה שלכם לעתים קרובות כדי לוודא שהיא תואמת את מטרת החברה בזמן שהיא מתפתחת. הצהרה שאינה מתאימה לערכי הליבה או למה שאתם עושים בפועל יכולה לערער את מאמצי השיווק והאמינות של העסק שלכם.
איך נכון לתאר את ההיסטוריה של חברה?
כתבו את היסטוריית החברה כמו שאתם כותבים פרופיל עסק:
- תאריך ייסוד
- אבני דרך עיקריות
- מיקומים
- מספר העובדים
- תפקידי מנהיגות ניהולית
- מוצרי דגל או שירותים
מדוע היעדים העסקיים חשובים?
יעדים עסקיים נותנים לכם יעדים ברורים להתמקד בהם, מטרות אלו חייבות להיות במודל SMART, המייצג:
- S ספציפי וממוקד
- M ניתן למדידה
- A בר השגה / אפשרי
- R ממציאותי
- T עמידה בזמן
המטרות הללו חייבות להיות קשורות גם לתוצאות מפתח. כאשר היעדים שלכם אינם מוגדרים בבירור, קשה לעובדים ולחברי הצוות לעבוד לקראת מטרה משותפת. מה שגרוע מכך, יעדים מטושטשים לא יעוררו את אמון מהמשקיעים, וגם לא תהיה להם השפעה רווחית על העסק שלכם.
דוגמה לתיאור חברה
המשימה של [שם העסק] היא לשנות את פני העיר שלנו באמצעות גינון בר קיימא ולעזור לך ליצור את מרחב המחיה החיצוני של חלומותיך. החברה נוסדה בשנת [שנה] על ידי [שמות המייסדים], יש לנו למעלה מ-25 שנות ניסיון משולבת באדריכלות נוף. ארבעת העובדים שלנו עובדים בצוותים של שניים וכבר השלימו 10 פרויקטים עבור כמה ממנהיגי העסקים והקהילה המשפיעים ביותר של העיר.
היעדים שלנו ב 3 השנים הקרובות הם:
- לגבש מוניטין חזק כעסק מבוסס שירות שתמיד עולה על ציפיות הלקוחות ומכבד את הסביבה
- להשלים לפחות 18 פרויקטים במהלך שנה א', 24 בשנה ב' ו-36 בשנה ג' שנוצרו מפה לאוזן, הפניות ומופעים ביתיים
- להגדיל את ההכנסה מ100,000 ₪ בשנה הראשונה ל- 400,000 ₪ בשנה השלישית בהתבסס על 10 פרויקטים שיושלמו בחודשים האחרונים
סכמו את פוטנציאל השוק
שלב זה מכיל כתיבת נתונים של הלקוח הפוטנציאלי והאידיאלי של העסק. כמו גם את הגודל האמיתי והפוטנציאלי של השוק עצמו שווקי יעד – הניתנים לזיהוי על פי נתונים דמוגרפיים כגון:
מיקום מגורים, ממוצע הכנסה, גיל, מין, חינוך, מקצועות, תחביבים ועוד.
זכרו: אם שוק היעד שלכם רחב מדי, זה יכול להיות דגל אדום למשקיעים.
דוגמה: אם המוצר שלכם מושלם עבור אנשים שיש להם כסף לשכור אדריכלי נוף, רישום "כל מי שיש לו גינה" כשוק היעד שלכם עשוי לא לעבור כל כך טוב.
אותו הדבר נכון לגבי ניתוח השוק כאשר אתם מעריכים את הגודל והערך הכספי שלו. בנוסף למספרים הגדולים שמקיפים את השוק הכולל, בדקו את השוק הניתן להתייחסות של העסק שלכם – כלומר, מספרים מקומיים או מספרים שמחילים את הסכום הכולל על הפלחים הספציפיים שלכם. אתם יכולים אפילו למפות את מסע הלקוח כדי לקבל הבנה טובה יותר של הרצונות והצרכים שלהם.
4. מחקר תחרות בשוק
מחקר תחרות מתחיל בזיהוי חברות אחרות שמוכרות כעת בשוק שאליו אתם מחפשים להיכנס. מוטב ללמוד ולחקור על כל מתחרה פוטנציאלי שיש לכם זה יכול להיות שימושי ביותר. נסו לענות על השאלות הבאות בכך תוכלו לזהות את המתחרים המשמעותיים ביותר שלכם:
- איפה הם משקיעים בפרסום?
- איזה סוג של סיקור עיתונאי הם מקבלים?
- עד כמה שירות הלקוחות שלהם טוב?
- מהן אסטרטגיות המכירה והתמחור שלהם?
- כיצד הם מדרגים בפלטפורמות דירוג של צד שלישי?
הקדישו קצת זמן לחשוב מה מייחד אתכם, אם הרעיון שלכם הוא חדש באמת, היו מוכנים להסביר את נקודות הכאב של הלקוחות שאתם רואים שהעסק שלכם כן פותר. אם לעסק שלכם אין תחרות ישירה, חקרו חברות אחרות המספקות מוצר או שירות דומים. לאחר מכן, צרו טבלה או גיליון אלקטרוני המפרט את המתחרים שלכם וכללו אותם בתוכנית עסקית, תחת השם ניתוח מתחרים.
5. תיאור המוצרים או השירותים שהעסק שלכם מספק
סעיף זה מתאר את היתרונות, תהליך הייצור ומחזור החיים של המוצרים או השירותים שלכם, וכיצד אתם מציעים פתרונות טובים יותר מהמתחרים. בעת תיאור היתרונות, התמקדו ב:
- תכונות ייחודיות
- תרגום תכונות להטבות
- תמורה רגשית ומעשית ללקוחות
- זכויות קניין רוחני או כל פטנט המגן על בידול
לתהליך הייצור, ענו כיצד אתם:
- צרו מוצרים או שירותים קיימים וחדשים
- מקור חומרי גלם או רכיבים
- להרכיב אותם באמצעות ייצור
- לשמור על בקרת איכות ואבטחת איכות
- לקבל ולספק אותם (לוגיסטיקה של שרשרת האספקה)
- נהל את הפעולות היומיומיות, כמו הנהלת חשבונות ומלאי
בתוך חלק מחזור החיים של המוצר, מפה אלמנטים נוספים כמו:
- זמן בין רכישות
- מכירה מעלה, מכירה צולבת ומכירה מופחתת
- תוכניות עתידיות למחקר ופיתוח
6. פיתוח אסטרטגיית שיווק ומכירות
האסטרטגיה השיווקית או התוכנית השיווקית שתבנו יכולה להוות את ההבדל בין למכור הרבה או לא למכור בכלל. אסטרטגיות צמיחה הן חלק קריטי בהליך בניית התוכנית עסקית. חזרו בקצרה על נושאים כגון:
- הצעת ערך
- שווקי יעד אידיאליים
- פלחי לקוחות קיימים
לאחר מכן, הוספו את:
- תוכנית השקה למשיכת עסקים חדשים
- טקטיקות צמיחה לעסקים מבוססים להתרחב
- אסטרטגיות שימור כמו נאמנות לקוחות או תוכניות הפניה
- ערוצי פרסום וקידום כמו מנועי חיפוש, מדיה חברתית, דפוס, טלוויזיה, יוטיוב ומפה לאוזן
השתמשו בחלק זה של התוכנית עסקית כדי לחזק את החוזקות של העסק שלכם ואת מה שמבדיל אתכם מהמתחרים. הקפידו להראות מה כבר עשיתם, מה אתהם מתכננים לעשות בהתחשב במשאבים הקיימים, ולאילו תוצאות אתם מצפים להשיג מהמאמצים.
7. נתונים פיננסים של העסק
אם אתם רק מתחילים, ייתכן שלעסק שלכם עדיין אין נתונים פיננסיים, דוחות כספיים או דיווח מקיף. עם זאת, עדיין תצטרכו להכין תוכנית תקציב ותוכנית פיננסית. אם החברה קיימת כבר זמן מה ואתם מחפשים משקיעים, הקפידו לכלול:
- דוחות הכנסה
- דוחות רווח והפסד
- דוחות תזרים מזומנים
- גיליונות מאזן
נתונים נוספים שניתן לכלול הם:
- כמה מההכנסות אתם שומרים כהכנסה נטו שלכם
- היחס שלכם בין נזילות ליכולת החזר חוב
- באיזו תדירות אתה גובה בחשבוניות שלך
באופן אידיאלי, עליכם לספק לפחות 3 שנים של דיווח. ודאו שהנתונים מדויקים ואינם מספקים תחזיות רווח או הפסד לפני שתעבור בזהירות על הצהרות העבר שלכם לצורך הצדקה.
הימנעו מלזלזל בעלויות העסק
עלויות, שולי רווח ומחירי מכירה קשורים קשר הדוק, ובעלי עסקים רבים קובעים מחירי מכירה מבלי לקחת בחשבון את כל העלויות. בעלי עסקים חדשים נמצאים בסיכון מיוחד לטעות זו. העלות של המוצרים או השירותים שלכם חייבת לכלול את כל העלויות. אם לא, אינכם יכולים לקבוע מחיר מכירה כדי לייצר את רמת הרווח הרצויה. חוסר הערכת עלויות יכול לתפוס אתכם לא מוכנים ולכלכל את העסק שלכם לאורך זמן.
דוגמה: פרמיות הביטוח נוטות לעלות מדי שנה עבור רוב צורות הכיסוי, וזה נכון במיוחד עם ביטוח עסקים. אם עובד ייפצע, ביטוח הפיצויים לעובדים לכיסוי סיכון זה יגדל.
8. תארו את הארגון ואת הצוות הניהולי
העסק שלכם טוב רק כמו הצוות שמנהל אותו, זהו את חברי הצוות שלכם והסביר מדוע הם יכולים להפוך את הרעיון העסקי למציאות או להמשיך להצמיח אותו. הדגישו מומחיות וכישורים לאורך כל הדרך – חלק זה של התוכנית עסקית צריך להשוויץ בכוכבי-העל של צוות הניהול.
כדאי גם לשים לב:
- תפקידים שאתם עדיין צריכים לגייס כדי לשפר את החברה
- עלות העסקת מומחים לסיוע בתפעול
כדי לקבל החלטות עסקיות מושכלות, ייתכן שיהיה עליכם לתקצב מנהל חשבונות, רו"ח ועורך דין. רואי חשבון יכולים לעזור לכם לסקור את העסקאות החשבונאיות החודשיות ולהכין את החזר המס השנתי. עורך דין יכול לסייע בהסכמי לקוחות, חוזי משקיעים (כמו הסכמי בעלי מניות), ובכל מחלוקת משפטית שעלולה להתעורר.
בקשו מאנשי הקשר העסקיים שלכם הפניות (והעמלות שלהם), והקפידו לכלול את העלויות הללו בתוכנית עסקית שלכם.
9. בקשות למימון העסק
כאשר אתם מתארים בתוכנית עסקית כמה כסף העסק הקטן שלכם צריך, נסו להיות מציאותיים ככל האפשר. אתם יכולים לספק טווח של מספרים אם אינכם רוצים לציין מספר מדויק. עם זאת, כללו תרחיש עם המקרה הטוב ביותר ותרחיש המקרה הגרוע ביותר. מכיוון שלעסק חדש אין רקורד של יצירת רווחים, סביר להניח שתמכרו הון כדי לגייס הון בשנים הראשונות של הפעילות. הון פירושו בעלות – כאשר אתם מוכרים הון כדי לגייס הון, אתם מוכרים חלק מהחברה שלכם.
זכרו: בעלי הון עשויים לצפות לקבל קול בהחלטות של החברה, גם אם אין לו רוב בעסק.
רוב מכירות ההון לעסקים קטנים הן עסקאות פרטיות. המשקיעים עשויים גם לצפות לקבל דיבידנד, שהוא חלק מרווחי החברה, והם ירצו לדעת כיצד הם יכולים למכור את זכויות הבעלות שלו. בנוסף, אתם יכולים לגייס הון על ידי הלוואת כסף, אך תצטרכו להחזיר לנושים הן את סכום הקרן שנלווה והן את הריבית על החוב.
אם תסתכלו על מבנה ההון של כל חברה גדולה, תראה שרוב החברות מנפיקות גם הון וגם חוב. בעת ניסוח התוכנית עסקית שלכם, החליטו אם אתם מוכנים לקבל את הפשרה של ויתור על שליטה מוחלטת ורווחים לפני שאתם מוכרים הון עצמי בעסק שלכם.
טיפ חשוב: הרכיבו ציר זמן כדי שלמשקיעים הפוטנציאליים שלכם יהיה מושג למה לצפות. ייתכן שחלק מהלקוחות לא ישלמו במשך 30 יום או יותר, מה שאומר שהעסק צריך יתרת מזומנים כדי לפעול.
10. צרפו נספח למסמכים רשמיים
בסוף התוכנית עסקית, הרכיבו נספח מסודר לכל דבר ודבר שהקוראים יצטרכו להשלים את המידע בתוכנית שלכם. שקלו כל מידע ש:
- עוזר למשקיעים לבצע בדיקת נאותות
- נותן הקשר וגישה נוחה לך או לעובדים שלך
פרטים שימושיים לכיסוי בנספח כוללים:
- מסמכים, אישורים מקומיים ומסמכים משפטיים
- אישורים שמחזקים את האמינות
- רישום עסקים ורישיונות מקצועיים הנוגעים למבנה המשפטי או לסוג העסק
- פטנטים וקניין רוחני
- איגודי תעשייה וחברות
- מספרי זיהוי או קודים ממלכתיים ופדרליים
- חוזי לקוחות מפתח והזמנות רכש
הנספחים צריכים להיות חלק חי בתוכנית עסקית, בין אם התוכנית היא מסמך לעיון פנימי בלבד או קריאה חיצונית למשקיעים.
טיפ חשוב: כאשר אתם כוללים מסמכים בנספח, צרו תוכן עניינים מיניאטורי והערות שוליים לאורך שאר התוכנית עסקית המקשרים אליהם או מפנים אליהם תשומת לב.
איך להכין תוכנית עסקית בולטת?
למשקיעים יש מעט סבלנות למסמכים כתובים בצורה גרועה. אתה רוצה שהתוכנית עסקית שלכם תהיה כמה שיותר אטרקטיבית וקריאה.
- שמרו על זה קצר – תוכנית עסקית טיפוסית יכולה לנוע בין 10 ל-20 עמודים. כל עוד אתם מכסים את הדברים החיוניים, פחות זה יותר.
- שיהיה קל לקריאה – חלקו את המסמך שלכם למקטעים נפרדים, כך שהמשקיעים יוכלו לעבור במהירות בין פיסות מידע מרכזיות.
- דעו את הל ההערות שוליים – רשמו כל עלות שהעסק שלכם גובה, וודאו שאתם מקצים את העלויות הללו לכל המוצרים או השירותים שאתם מוכרים.
- הגהה – בדקו שוב אם יש שגיאות הקלדה ושגיאות דקדוק. לאחר מכן, בדקו שוב. אחרת, אתם עלולים לסכן את האמינות שלכם.
- השקיעו בעיצוב והדפסה איכותיים – פריסה נכונה, מיתוג והדפסה או כריכת ספרים הגונה מעניקים לתוכנית עסקית תחושה מקצועית.
- היו מוכנים מראש – הכינו את הכל לפחות שבועיים קדימה כדי שיהיה לכם זמן לבצע שינויים במקרה של שינוי ברגע האחרון.
3 טיפים לעדכון התוכנית עסקית שלכם
זה רעיון טוב לעיין מחדש בתוכנית עסקית שלכם מעת לעת, במיוחד אם אתם מעוניינים להתרחב. ביצוע מחקר חדש ועדכון התוכנית שלכם יכול גם לספק תשובות כאשר אתם נתקלים בשאלות קשות. אמצע השנה הוא זמן טוב להתמקד מחדש ולשנות את התוכניות המקוריות שלכם, כי זה נותן לכם את ההזדמנות למקד מחדש יעדים למחצית השנייה של השנה. להלן 3 דרכים לעדכן את התוכנית עסקית שלכם בצורה נכונה ואפקטיבית.
-
מקדו מחדש את הפרודוקטיביות של העסק
כשכתבתם את התוכנית עסקית המקורית שלכם, סביר להניח שזיהיתם את היעדים העסקיים והאישיים הספציפיים שלכם אז. קחו קצת זמן עכשיו כדי להעריך אם פגעתם במטרות שלכם.
לדוגמה: אם תכננתם להשיק סדרת סרטוני טיפים וטרנדים חדשה וזה עדיין לא קרה, מה עוצר אתכם? הרכיבו ציר זמן וקבעו תאריך השקה.
אם אתם רוצים לעבוד רק מספר קבוע של שעות בשבוע, עליכם לזהות את המוצרים והשירותים שמספקים את ההחזרים הדרושים לכם כדי להפוך את זה למציאותי. פעולה זו תעזור לכם למקד מחדש את הפרודוקטיביות בזרמי הרווח הרווחיים ביותר. כמו כן, השתמשו במה שהשגתם ובשיעורים הקשים שלמדתם כדי לעזור לכם להעריך מחדש מה עובד ומה לא עובד.
-
העריכו מחדש את מטרות העסק
בצעו בדיקה פנימית כדי לקבוע אם כל העבודה הקשה שלכם עדיין תואמת את המטרות המקוריות והצהרת המשימות שלכם. שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:
- האם המטרות שלי עדיין רלוונטיות?
- האם אני עדיין מתמקד בתמונה הגדולה?
- איפה אני רוצה להיות בעוד שנה מהיום?
- האם התוכנית עסקית הקיימת שלי עדיין תיקח אותי לאן שאני רוצה להגיע?
קשה לענות על שאלות אלו במבט ראשון, אבל הן חושפות את הקשר שלכם עם המטרות שלכם ומה ככל הנראה צריך לשנות כדי להשיג ניצחונות חדשים.
-
השתמשו מחדש בהצעות קיימות
התמקדו יותר בפרויקטים קטנים ולא בצמיחה מוחשית ובבניית רשימת לקוחות יקרת ערך, שקלו לארוז את המוצרים או השירותים הקיימים בצורה אחרת. אתם יכולים לאגד כמה דברים ביחד?
תבנית תוכנית עסקית
גם אם אינכם מתכוונים לחפש השקעות בשלב מוקדם, ישנן סיבות חשובות נוספות להשתמש בתבנית לתוכנית עסקית כדי לכתוב תוכנית עסקית מצוינת:
- מבהיר מה אתם מנסים להשיג
- מזהה הזדמנויות להבין את השוק שלכם, כמו דמוגרפיה והתנהגויות
- קובע את התפקיד של כל חבר בצוות
- נותן לחברי הצוות נקודת אמת להתייחסות ולהישארות על המסלול
- עוזר לתפוס שגיאות כדי לוודא שהתחזיות הפיננסיות מדויקות
- אתם תראו את החורים והכתמים העיוורים שעלולים לגרום לבעיות עתידיות
בהצלחה!
תוכנית עסקית ⭐⭐⭐⭐⭐